Zakład Aktywności Zawodowej

logo Santiago CafeBiuro Zakładu Aktywności Zawodowej

Kawiarnia Santiago Cafe

ul. Głuska 145
20-385 Lublin
tel./fax 81 75 195 01
zazmiser[email protected]

Kuchnia Zakładu Aktywności Zawodowej
ul. Głuska 138
20-385 Lublin
tel. 730 029 262

 

 

 

            Laureat Głównej Nagrody Gospodarczej Prezydenta Miasta Lublina

w kategorii Ład Gospodarczy i Społeczna Odpowiedzialność Biznesu za rok 2014

Gala Przedsiębiorczości 2014Figurka

Laureat Certyfikatu Zakup Prospołeczny

 

zakup_logo

 

 

 

 

 

 

Laureat III miejsca w Konkursie Lodołamacze

DSC07272

0125_IMG_0757 (1)

 

  Autor zdjęcia krzysztofmazurkiewicz.com

Obraz1 Obraz2 Obraz11Obraz12   Obraz10 Obraz6 Obraz9 Obraz3 Obraz8 Obraz5Obraz13Obraz2

Autor zdjęć Stanisław Sadowski

Zakład Aktywności Zawodowej istnieje od 2009r. Jest pierwszym tego typu zakładem w Lublinie. Zatrudnia 35 osób niepełnosprawnych (21 osoby w znacznym stopniu niepełnosprawności i 14 osób w stopniu umiarkowanym). Stanowi jedną z form rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych, w większości z powodu zaburzeń psychicznych. Osoby te, zatrudniane są na umowę o pracę, w wymiarze 0,55 – 0,8 etatu, w kilku działach:

Kawiarnia Santiago Cafe – zabytkowa plebania z XVIII w. przy ul. Głuskiej 145 dla 55 gości
Kuchnia – catering – produkcja posiłków z dowozem do klienta – przy ul. Głuskiej 138
Usługi utrzymania czystości – pielęgnacja terenów zielonych, odśnieżanie itp.

Zobacz Santiago Cafe

Ponadto, w ramach struktury organizacyjnej Zakładu Aktywności Zawodowej przy ul. Głuskiej 145, utworzone zostały mieszkania dla 6 osób.

Dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej (Santiago Cafe)

mgr Arkadiusz Sadowski tel. 81 75 19 501, [email protected]

Osoby do kontaktów z klientami:

w sprawach zamówień cateringowych i przyjęć w kawiarni:
Beata Socha – Kierownik kawiarni i cateringu tel. 530 028 304

w sprawach kulinarnych:
Małgorzata Michałowska – Szef kuchni tel. 78 108 3464

Obraz12 Obraz14 Obraz16 Obraz20 Obraz21 Obraz19 Obraz15 Obraz17

Autor zdjęć Stanisław Sadowski

 

Informacje dla klientów:

  • Kawiarnia „Santiago Cafe” (przy ulicy Głuskiej 145), to stylowo urządzony, zabytkowy dworek (pocz. XVIII w.), doskonałe miejsce do zorganizowania prawie każdego przyjęcia dla 55 gości. Zapewniamy miłą obsługę, wystrój sal, wygodny parking na około 100 samochodów, konkurencyjne ceny. Specjalność: organizowanie przyjęć okolicznościowych, wesel, przyjęć komunijnych oraz obsługa szkoleń i konferencji w ramach usług cateringowych.
  • Jadalnia (w budynku kuchni ZAZ przy ul. Głuskiej 138) oferuje tanie obiady po przystępnej cenie, również w ramach abonamentu.
  • Usługi utrzymania czystości na terenie firm i posesji prywatnych.
  • Catering obsługujemy spotkania do 500 osób w firmach bądź u osób fizycznych

Zobacz opinie na temat naszego lokalu
Zobacz prezentację naszej oferty

Dane do faktur:
Charytatywne Stowarzyszenie Niesienia Pomocy Chorym Misericordia Zakład Aktywności Zawodowej

ul. Głuska 145
20-385 Lublin
NIP 712 015 74 75
Nr konta
Kredyt Bank
93 1500 1520 1215 2008 6887 0000

 

DSC_1318 DSC_0944 DSC_0939 DSC_0940 DSC_1307 DSC_0949 P1090908 P1090913 DSC_1556Obraz10

Autor zdjęć Stanisław Sadowski

 

Informacja dla osób niepełnosprawnych – kandydatów do pracy w ZAZ

Podstawowym warunkiem zatrudnienia jest posiadanie ważnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym o symbolu przyczyny niepełnosprawności 01-U bądź 02-P lub ważnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym. Podania o pracę należy składać w biurze ZAZ (Lublin, ul. Głuska 145, I piętro sekretariat). Do podania należy dołączyć:

  • wniosek kandydata i kwestionariusz osobowy (dostępny w biurze ZAZ Misericordia)
  • ksero orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;
  • ksero dowodu osobistego;
  • kserokopie dokumentacji dotyczącej wykształcenia (świadectwa ukończenia szkół, dyplomy itp), o ile występują
  • kserokopie zaświadczeń z odbytych kursów/szkoleń, certyfikaty, o ile występują
  • kserokopie dotychczasowego doświadczenia zawodowego (świadectwa pracy), o ile występują
  • Numer Identyfikacji Podatkowej
  • Badanie sanepidowskie na nosicielstwo Pałeczek Salmonelli (w przypadku pracy na stanowiskach: 1. pomoc kuchenna, 2. pracownik kawiarni i prac manualnych)
  • Badanie wstępne lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy w Zakładzie Aktywności Zawodowej podpisane przez lekarza medycyny pracy

Dodatkowe informacje dla kandydatów do pracy pod numerem tel. 81 75 19 501.

 

Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne w Polsce to my, jak nie dzisiaj, to jutro …

 

Zakład Aktywności Zawodowej istnieje od 2009r. Jest pierwszym tego typu zakładem w Lublinie. Stanowi jedną z form rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych, w większości z powodu zaburzeń psychicznych. Osoby te, zatrudniane są na umowę o pracę, w wymiarze 0,55 – 0,8 etatu, w kilku działach: Kawiarnia Santiago Cafe – (zabytkowa plebania z XVIII w.) przy ul. Głuskiej 145 w Lublinie to stylowo urządzony, zabytkowy dworek (pocz. XVIII w.), doskonałe miejsce do zorganizowania prawie każdego przyjęcia. Zapewniamy miłą obsługę, wystrój sal, wygodny bezpłatny parking na około 100 samochodów, konkurencyjne ceny. Specjalność: organizowanie przyjęć okolicznościowych, wesel, przyjęć komunijnych oraz obsługa szkoleń i konferencji w ramach usług cateringowych, Kuchnia – produkcja posiłków z dowozem do klienta – przy ul. Głuskiej 138 w Lublinie, Catering – organizowanie przyjęć okolicznościowych u klienta do 500 osób. Posiadamy kompletne wyposażenie umożliwiające organizację tego typu imprez. Ponadto ZAZ posiada wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych umożliwiający kompleksową organizację szkoleń i konferencji. W tym celu wynajmujemy dla klientów sale na terenie woj. lubelskiego, szukamy prelegentów, pośredniczymy w przygotowaniu materiałów konferencyjnych , zapewniamy catering i zadowolenie klientów. Często jednym z naszych zadań jest także rekrutacja osób zainteresowanych szkoleniem, a także (jako stowarzyszenie) wydruk, zgodnie z obowiązującymi przepisami certyfikatów uczestnictwa. Wykonujemy także usługi utrzymania czystości – pielęgnację terenów zielonych, odśnieżanie, grabienie liści itp. Ponadto, w ramach struktury organizacyjnej Zakładu przy ul. Głuskiej 145, utworzone zostały pokoje dla osób, które chcą się usamodzielnić. Obecnie mieszka tam 7 osób. Obecnie dowozimy śniadania (ok. 50 sztuk dziennie) od poniedziałku do piątku, ok. 300 obiadów do lubelskich i podlubelskich przedszkoli, środowiskowych domów samopomocy, aresztu śledczego (łącznie 7 punktów). Grupa cateringowa w swojej krótkiej 5 letniej historii dwukrotnie obsługiwała obecnego Prezydenta, kiedy tak ważna dla wszystkich osoba przebywała w Lublinie. Głównymi odbiorcami naszych usług są przede wszystkim osoby fizyczne. Rezerwacje są zamawiane często z półrocznym wyprzedzeniem. Co warto podkreślić wszystkie produkty przygotowywane są wyłącznie na zamówienie. Wchodząc  do nas przypadkowo można jedynie wypić dobrą kawę czy herbatę. Posiadamy własne logo Santiago Cafe. Umiejscowione jest na naszym budynku, 2 samochodach przystosowanych do przewożenia wytworzonych produktów, parawanach, specjalnie wykonanych strojach roboczych, czekoladkach, cukrze i śmietance do kawy. Jesteśmy otwarci na współpracę z firmami czy instytucjami, urzędami, fundacjami, stowarzyszeniami. Z naszych usług korzystał m.in. Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Lublinie, Urząd Wojewódzki w Lublinie, Samorząd Miasta Lublina, Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Lublinie, Miejski Urząd Pracy. Stosujemy reklamę polegającą na tym, że polecają nas nowym klientom – osoby czy firmy, które organizowały u nas cateringi i na podstawie wystawionej pozytywnej oceny, zdobywamy nowe zlecenia. Jest to reklama najtrudniejsza, ale i najbardziej skuteczna. Jeżeli klient mógł wypróbować nasze produkty, które nie odbiegają w żaden sposób, od jakości świadczonych usług przez inne firmy gastronomiczne na rynku lubelskim, zaanonsuje nas innym osobom czy firmom. Taka forma reklamy wymaga jednak czasu. Chcemy zachęcać do korzystania z naszych usług wysoką jakością, profesjonalizmem i ceną.

W ramach rehabilitacji społecznej prowadzanej w ramach zaz często zachęcamy, aby osoby niepełnosprawne miały możliwość integracji ze społecznością lokalną. Wykorzystujemy do tego środki finansowe z zakładowego funduszu aktywności, organizujemy osobom wyjścia do teatru, kina, umawiamy wizyty u fryzjera, zachęcamy do dbania o swój wygląd zewnętrzny.

Pamiętajmy, że aktywność osób niepełnosprawnych na rynku pracy jest z jednej strony utrudniona  z powodu ograniczeń somatycznych i dyskomfortu spowodowanego gorszym samopoczuciem, a z drugiej strony z powodu niskich  kwalifikacji osób niepełnosprawnych oraz o wiele niższego poziomu wykształcenia, niż pozostałych osób czynnych zawodowo.  Stąd osoby zatrudnione u nas wykazują zwiększone potrzeby w zakresie rehabilitacji zawodowej tj. kształtowania  świadomości osób niepełnosprawnych pod kątem wymagań na rynku pracy; kształtowania aktywnych postaw zawodowych osób niepełnosprawnych na rynku pracy; umożliwienie osobom niepełnosprawnym przekwalifikowanie, nabycie nowych umiejętności oraz doświadczenia zawodowego; wsparcia przedsiębiorczości osób niepełnosprawnych. Działanie powyższe staramy się realizować w ramach dodatkowych godzin rehabilitacji w zaz. Istotną kwestią jest zachęcanie osób niepełnosprawnych do podejmowania różnych form aktywności zawodowej, które mają na celu kształtowanie u nich świadomości i postaw prospołecznych oraz przyczynianie się do zaspokajania potrzeby sukcesu i samorealizacji. Potrzeby powyższe zostały także dostosowane do możliwości osób niepełnosprawnych w ramach Indywidualnych Programów Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej.  Powyższy plan działań na rzecz aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych jest także tożsamy z Programem Działań  na rzecz Niepełnosprawnych Mieszkańców Miasta Lublin  w latach 2008 – 2013. Większość osób zatrudniona zaz to osoby bez większego doświadczenia zawodowego w wieku (20 – 60 lat), nie mających wsparcia ze strony najbliższej rodziny. Zatrudniamy na stanowiskach: pomoc kuchenna (20 osób niepełnosprawnych), pracownik kawiarenki (7 osób niepełnosprawnych), pracownik prac porządkowych (3 osoby niepełnosprawne), pracownik obsługujący komputer (4 osoby niepełnosprawne).

Do zakresu działań podejmowanych przez osoby niepełnosprawne zatrudnione w ZAZ  wchodzi w szczególności: zaopatrzenie zakład w produkty żywnościowe niezbędne do produkcji, planowanie jadłospisów, przyrządzanie posiłków zgodnie z obowiązującym jadłospisem i według podstawowych zasad technologii, przygotowanie i wdrażanie systemu HACCP oraz systemów dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, prowadzenie stałego nadzoru nad przechowywaniem próbek żywności i potraw, organizacja w wydawaniu potraw oraz udział w ich porcjowaniu, zgodnie obowiązującymi w tym zakresie normami fizjologicznymi, dostarczanie posiłków odbiorcom, dbanie o stan restauracji, świadczenie usług kelnerskich, świadczenie usług porządkowych, ogrodniczych, wynajem lokali, organizacja imprez, obsługa komputera – pomoc w prowadzeniu biura pod kątem pisania korespondencji, wpisywania faktur, rozliczeń systemu finansowo – kadrowego. Wszystkie osoby niepełnosprawne podlegają pod osoby, które nie posiadają orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Łącznie dodatkowo zatrudniamy 11 osób, które koordynują pracę osób niepełnosprawnych.

Korzystanie z usług proponowanych przez nasz zaz nadaje tym zamówieniom społecznego charakteru, dzięki temu instytucje publiczne mogą połączyć strategie wsparcia zatrudniania osób niepełnosprawnych z urzeczywistnianiem misji pożytku publicznego. Korzystanie z usług firm zatrudniających osoby niepełnosprawne tym samym spełnia społeczne oczekiwania wobec społecznie odpowiedzialnych zachowań rządu, instytucji publicznych, co przedkłada się na budowanie pozytywnego wizerunku instytucji publicznej jako społecznie odpowiedzialnej i wrażliwej. Dodatkowo tak wydatkowane przez instytucje środki publiczne generują lepszą stopę zwrotu wydanych publicznych pieniędzy, tzn. w dłuższej perspektywie czasowej pieniądze podatników generują wartość dodaną – wsparcie do zatrudnienia, a nie do bezrobocia. ZAZ Misericordia jest podmiotem często wykazującym większy wysiłek i zaangażowanie w jakość usługi i satysfakcję klienta w porównaniu do przedsiębiorstwa nie zatrudniającego osób niepełnosprawnych. Poprzez korzystanie z naszych usług promuje się organizacje zajmujące się ekonomią społeczną. Dobre praktyki w zatrudnianiu osób niepełnosprawnych mogą skutecznie zachęcać firmy do rozwijania społecznie odpowiedzialnych zachowań, przyczyniać się do promowania możliwości zatrudnienia osób wykluczonych społecznie, integracji społecznej, dostępności. Uważa się wręcz, iż stosowanie społecznych zamówień publicznych może przyczynić się do realizacji celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, tym bardziej, iż w wielu krajach można zaobserwować, że tradycyjne mechanizmy zachęcania do sprawiedliwości społecznej są niewystarczające. Natomiast poprzez narzędzie jakim są społecznie odpowiedzialne zamówienia, można przyczyniać się do rozwiązywania kwestii społecznych. Usługi społeczne wykonywane przez osoby niepełnosprawne mogą stanowić istotny element wspomagający finansowanie dla podmiotów ekonomii społecznej, które zatrudniają osoby mające szczególne problemy z integracją zawodową i społeczną. W obliczu kryzysu gospodarczego, tak w Polsce, jak i w całej Europie, zamówienia publiczne są coraz częściej postrzegane jako jeden z instrumentów rynkowych sprzyjających osiągnięciu zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego.

W naszej działalności staramy się zwracać uwagę, aby produkty rolne, jak i mięso z uboju  były dostarczane od lokalnych przedsiębiorstw, rolników (większość zakupów realizujemy na lokalnej giełdzie produktów rolnych). Poprzez to działanie staramy się ograniczać emisję CO2 wynikającą z przemieszczania się produktów na duże odległości poprzez transport. Jest to nasza skromna odpowiedź na zmiany klimatyczne na Ziemi, jak i wytycznych UE. Komisja Europejska UE zaproponowała obniżenie o 21 proc. emisji przemysłowych (energetyka, metalurgia, produkcji papieru etc.) objętych unijnym systemem handlu emisjami do 2020 r. Ponadto zaopatrujemy się u dostawców stosujących System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP). System ten zawiera zbiór jasnych reguł dla każdego z podmiotów odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha produkcyjnego, przynosząc im określone korzyści. Dla hodowcy jest to m. in. szansa na uzyskanie powtarzalnej jakości w swojej hodowli, producentowi ułatwia konkurowanie na trudnym rynku zwiększając jego wiarygodność w oczach konsumenta. Dystrybutorzy korzystają na wzbogaceniu swojej oferty marką Premium przyciągającą konsumentów gotowych płacić za ponadprzeciętną jakość. Natomiast konsumenci nabywają mięso oznaczone znakiem jakości QAFP, bo jest ono wyśmienitym składnikiem posiłków. Drugim kryterium zaopatrywania się naszego zazu w wieprzowinę jest System Jakości Wieprzowiny (PQS). Jego celem jest produkcja mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. Sposób produkcji w systemie PQS spełnia wszystkie obowiązujące wymogi prawa w zakresie dobrostanu oraz zdrowia zwierząt i ludzi. Jest również zgodny z przepisami o ochronie środowiska naturalnego. Opracowane dla systemu PQS surowe normy postępowania na każdym z tych etapów wpływają na wysoką jakość mięsa wieprzowego uzyskanego bez udziału tzw. polepszaczy smaku, sztucznych dodatków i barwników. System ten jest zgodny również z art. 32 ust. 1 lit.b rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich i spełnia wymogi określone w art. 22 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005. Spełnienie tych wymogów zadecydowało o uznaniu Systemu Jakości Wieprzowiny w dniu 11 grudnia 2009 r. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. Ponadto staramy się, aby większość korespondencji wysyłać drogą elektroniczną, co ogranicza zużycie papieru. W zazie, zgodnie z dyrektywą unijną z 2006 roku wdrażamy system HACCP, który dyscyplinuje zachowanie odpowiedniej higieny przy produkcji, jak i utylizacji odpadów. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli to system zarządzania jakością produktów spożywczych. Umożliwia on przewidywanie zagrożeń, ocenę ryzyka oraz pomaga wyeliminować produkty nie spełniające norm jakościowych. W krajach UE wymogiem prawnym jest dyrektywa 93/43/EEC, która obejmuje higienę środków spożywczych. Po wprowadzeniu tej dyrektywy, wszystkie firmy działające w tzw. „biznesie żywnościowym”, są zobowiązane do wykrywania wszelkich możliwych zagrożeń. Dyrektywa ta jest obowiązkowa dla wszystkich krajów członkowskich i zaleca firmom działającym w biznesie żywnościowym stosowanie systemu HACCP jako metody gwarantującej analizę zagrożeń. W zaz-ie mamy zainstalowane dwa separatory – tłuszczu i skrobi, które wydzielają frakcję ze wszystkich płynnych nieczystości. Do transportu naszych gotowych posiłków używamy samochodów z zainstalowanymi silnikami o niskich mocach, co powoduje mniejsze zużycie paliwa.  Przekłada się to na zmniejszenie zanieczyszczania środowiska. Staramy się racjonalnie  gospodarować  energią  oraz wodą, zapewnić  bezpieczeństwo w zdrowotnym odżywianiu, instalujemy  energooszczędne żarówki. Nasze plany to zainstalowanie urządzeń oszczędzających  wodę  w  łazienkach  i  toaletach, jak i poszerzanie wiedzy  w  zakresie  działań proekologicznych w ramach szkoleń.

Działalność gospodarcza naszego zazu i konkurencyjność na rynku nie wynika jedynie z możliwości otrzymywania dotacji, subwencji i ulg podatkowych. Atutem ekonomii społecznej jest obniżanie kosztów transakcyjnych, które dzięki wzajemnemu zaufaniu i współpracy pozwalają obniżać koszty działalności gospodarczej, co stanowi dla przedsiębiorstw społecznych szansę stania się równoprawnymi podmiotami gry rynkowej. Klauzule społeczne mogą stanowić istotny element wspomagający finansowanie dla podmiotów ekonomii społecznej, które zatrudniają osoby mające szczególne problemy z integracją zawodową i społeczną. Pamiętajmy, że podmioty ekonomii społecznej wyspecjalizowały się w łączeniu funkcji ekonomicznych z funkcją zatrudnieniową i których działalność prowadzi do osiągnięcia społecznej wartości dodanej, dzięki reintegracji zawodowej grup wykluczonych z rynku pracy.

 

mgr Arkadiusz Sadowski

Dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej Misericordia

Skarbnik Charytatywnego Stowarzyszenia Niesienia Pomocy Chorym Misericordia

 

Obsługę techniczną i serwisową urządzeń gastronomicznych w Zakładzie Aktywności Zawodowej Misericordia świadczy firma REXDOM (Lublin, ul. Nałęczowska 25). Dziękujemy.

 

Referencje

referencje1760 referencje1743 referencje1744 referencje1745 referencje1746 referencje1747 referencje1748 referencje1749 referencje1750 referencje1751 referencje1752 referencje1753 referencje1754 referencje1755 referencje1756 referencje1757 referencje1758 referencje1759sdm132

 

 

Aktualizacja: 21.10.2016.  godz. 12.12.

Partnerzy